Δ.Σ. Ε.Ο.Σ. ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Ε.Ο.Σ. ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κατσιγιάννης Βασίλειος (τηλ.2634023072 - 6976583616)
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ :Παΐσιος Βασίλης (τηλ.6932521058)
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ : Φούντας Νικόλαος (τηλ.2634026951-6976079569)
ΤΑΜΙΑΣ: Τσιριμώκος Ιωάννης (τηλ.2634029211-6974866205)
ΕΦΟΡΟΣ ΟΡΕΙΒΑΣΙΑΣ : Νούλας Νικόλαος (τηλ.6944624138)
ΕΦΟΡΟΣ ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗΣ : Ιωάννου Μαρία (τηλ.6947603164)
ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΗΜ. ΣΧΕΣΕΩΝ :Ταραβήρα Κατερίνα (τηλ.6931505673)

Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Τα μονοπάτια της Ναυπακτίας.



Ανάδειξη, διάνοιξη, σήμανση και      χαρτογράφηση ορεινών μονοπατιών
 
Τα μονοπάτια, οι δρόμοι του παρελθόντος, που υπηρετούσαν  τις ανάγκες των κατοίκων μιας περιοχής δεν παύουν  να αποτελούν απόδειξη της με σεβασμό παρέμβασης του ανθρώπου στο φυσικό περιβάλλον, με σκοπό όχι μόνον να εξυπηρετήσει τις βιοτικές ανάγκες του αλλά και να προβεί σε ενέργειες προστασίας αυτού (π.χ. ξηρολιθιές). Σήμερα τα μονοπάτια αποτελούν πρόκληση για το μέλλον, αφού με ήπιες παρεμβάσεις μπορούν να συμβάλλουν ακόμα περισσότερο στην ανάδειξη μιας περιοχής ως τουριστικού και πολιτιστικού προορισμού. 
Τα μονοπάτια της Ναυπακτίας δημιουργούν ένα μοναδικό δίκτυο διαδρομών πολλών χιλιομέτρων. Άλλα από αυτά είναι λιθόστρωτα και άλλα χωμάτινα.
Το μεγάλο αυτό δίκτυο μονοπατιών μπορούμε να το χωρίσουμε σε 2 κατηγορίες. Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν τα κεντρικά μονοπάτια επικοινωνίας της ορεινής Ναυπακτίας με τη Ναύπακτο το ένα και με το Μεσολόγγι και την περιοχή της Τριχωνίδας το άλλο.
Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν τα μονοπάτια που  επικοινωνούσαν τα χωριά μεταξύ τους μαζί με τα μονοπάτια που εξυπηρετούσαν τη γεωργική και κτηνοτροφική ζωή των κατοίκων.
        Τα μονοπάτια της Ναυπακτίας  παρουσιάζουν μεγάλο οικολογικό, επιστημονικό και ερευνητικό ενδιαφέρον. Ο επισκέπτης θα έρθει σε επαφή με τους κατοίκους της Ορεινής Ναυπακτίας, θα θαυμάσει τις ομορφιές του τοπίου, θα απολαύσει πανέμορφες όψεις μιας πραγματικά πράσινης Ορεινής Ναυπακτίας  και θα γνωρίσει στοιχεία λαϊκού πολιτισμού.
        Με τα πόδια είναι ίσως ο καλύτερος  τρόπος για να γνωρίσει κάποιος την Ορεινή Ναυπακτία. Έτσι θα μπορέσει ο επισκέπτης να δει από κοντά τα εξωκλήσια στις κορυφές των βουνών που αντέχουν ακόμα. Τα πέτρινα γεφύρια της Αρτοτίβας, της Πωγωνιάς, των Στενών και του Κάκαβου. Τα ελατοδάση , τις ομάλιες , το δάσος οξυάς και τα τρία καταπληκτικά φαράγγια του Ευήνου. Τα Στενά, Το Μεγάλο Στενό και του Πόρου.
Μία από τις βασικές προτεραιότητες του Ε.Ο.Σ. ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ είναι η  προστασία του περιβάλλοντος και η ανάδειξη, η διάνοιξη, η σήμανση και η χαρτογράφηση των μονοπατιών της περιοχής μας.
 Καλούμε όλες τις ευαισθητοποιημένες περιβαλλοντικά  ομάδες καθώς και τους πολιτιστικούς Συλλόγους σε κοινή προσπάθεια με την προσωπική τους προσφορά και εργασία για την ανάδειξη και την προστασία της αυθεντικότητας και της μαγείας του τοπίου και των έργων των προγόνων μας, που έζησαν και δημιούργησαν εδώ, με κόπο ,μεράκι και ευαισθησία.
Στόχος μας πολλά από τα μονοπάτια της Περιοχής μας να χαρακτηρισθούν « μονοπάτια Μελέτης της Φύσης» και να αποτελέσουν μια από τις πιο σημαντικές υποδομές υπαίθριας και δασικής αναψυχής.
                      
                     Για τον Ορειβατικό Σύλλογο Ναυπάκτου
                                         Δημήτρης Στάικος








1 σχόλιο: